Woonwarenhuis IKEA verkoopt niet alleen klapstoelen van 6 euro, de overbekende Billy-boekenkast en Zweedse gehaktballetjes, maar ook Perzische tapijten.
Persisk Belutch, zo heet het product waaraan een prijskaartje van 349 euro hangt. “Handgeknoopt door vakbekwame ambachtslieden”, vermeldt de website.
Het label aan het tapijt is nog iets specifieker:
“Belutch tapijten komen uit de provincie Khorasan in Oost-Iran. Ze worden gemaakt door de Belutch (of Beloch) stammen die leven als nomaden, semi-nomaden of die in dorpen wonen.”
Nomadenstammen die voor IKEA tapijten knopen? Dat leek de Keuringsdienst van Waarde wel heel onwaarschijnlijk. Dus reist presentator Ersin Kiris van het KRO-programma af naar Iran met een IKEA-tapijt op zijn schouders om de makers van het vloerkleed op te sporen.
Na een lange zoektocht komt Kiris uit bij tapijthandelaar Ali Ipektchi die de Perzische tapijten verkoopt aan IKEA. Maar waar heeft hij ze vandaan?
Het blijkt dat Ipektchi ze koopt van de wevers, die vaak in kleine dorpen in Oost-Iran wonen. De tapijten hebben jaren op de grond gelegen in het woonhuis van de makers. Tot ze besluiten om de handgeknoopte kunststukjes te verkopen, waarschijnlijk uit geldnood.
Ipektchi koopt de tapijten op en wast ze grondig met veel water en shampoo (want wol is tenslotte dierenhaar). Na een scheer- en reparatiebeurt zien de tapijten er weer fris uit en verkoopt Ipektchi ze door, onder meer aan IKEA.
Zo komen de Perzische tapijten in Nederlandse IKEA-winkels te liggen. Tweedehands, maar dat zegt bij een Perzisch tapijt niet zoveel. De kwaliteit is nog uitstekend en het handgeknoopte kleed is alleen maar in waarde gestegen. Of in de woorden van Ipektchi: "Als je een Perzisch tapijt koopt, koop je een stukje geschiedenis."
Bekijk de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde hier terug.